AFC AJAX - AEK Athene

De dag na de wedstrijd van Olympique Marseille – Ajax zijn we direct aan de slag gegaan. Het winnen van deze wedstrijd was de enige kans op overwintering in Europa, daar moest en zou alles voor uit de kast getrokken worden. De tekst ‘NO MERCY’ diende als een verwijzing hiernaar.
Het doek, met de afmeting 80 x 25, is binnen acht dagen gerealiseerd. Het feit dat de temperatuur tijdens deze acht dagen soms tot onder het vriespunt daalde, had geen invloed op de motivatie en gedrevenheid koste wat kost het doek op tijd af te krijgen. Uiteindelijk is de missie geslaagd door met jongens uit verschillende groepen (dank daarvoor) tot laat in de avonden door te werken.

Bouwen

Op de wedstrijddag wordt er aanstalte gemaakt om vanuit het centrum richting het stadion te gaan met een groep van tussen de 150 en 200 man. Uiteindelijk komen we niet heel ver. Bij metrostation Weesperplein laat de politie zich weer van zijn ”beste” kant zien en besluit de hele groep aan te houden, sommige kunnen nog de dans nog ontspringen maar de meeste staan hier bijna twee uur te wachten op wat er komen gaat. De zoveelste keer dat de politie in Amsterdam met een machtsvertoon de boel komt verstoren. De drie stadsbussen staan buiten al klaar om de supporters te vervoeren naar het politiebureau.
Beneden op het perron worden de supporters gefouilleerd door de ME en met tyreps vastgemaakt. Begeleid door arrestatie eenheden uit notabene rotterdam worden we naar de bussen begeleid. Hier wachten we nog een tijdje tot de laatste gefouilleerd is.
 
De drie stadsbussen worden naar Amsterdam West gereden en hier is het wederom wachten, enkelen hebben hun tyreps los weten te krijgen en houden via telefoon contact met de mensen die wel in het stadion aanwezig zijn. De tifo actie verloopt in kannen en kruiken en niet veel later scoort Ajax de 1-0. Het gejuich gaat door de bus heen. 

Wedstrijd

Ergens begin 2e helft mogen de 1e supporters de bussen verlaten, ze worden op de foto gezet en kunnen daarna hun weg vervolgen. Als je in de 3e stadsbus zit moet je nog even wat langer wachten. Ergens in de 60e minuut worden de laatste personen op de foto gezet. Het is een op- en afgaan van taxi’s bij het politiebureau. Zij kunnen een mooie omzet draaien deze avond. Een deel besluit alsnog naar het stadion te gaan. Een kwartier voor tijd komen we alsnog binnen met een groepje om het laatste deel mee te maken. Ajax staat inmiddels 3-1 voor en de sfeer is uitstekend. De Pogo wordt na bijna twee jaar weer uit de kast getoverd en het stadion trilt op zijn grondvesten. Eindelijk weer dit gevoel bij ons aller Ajax.
 
Ook al is het de ”Mickey Mouse” League, Ajax is door in Europa en nu is het wachten op de loting aanstaande maandag.
 
Nog twee wedstrijden te gaan voor de winterstop.
 
Tot zondag.